Grondige analyse op basis van:
Zonnepanelen worden wereldwijd steeds populairder als duurzame energiebron voor huizen en bedrijven. Als je overweegt om zonnepanelen te kopen, zijn er belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden. Alleen zo weet je welke zonnepanelen perfect passen bij jouw specifieke behoeften voor de beste investering.
Er is een ruime keuze op de zonnepanelen markt, maar helaas zijn er verkopers die niet altijd transparant zijn en belangrijke informatie achterhouden. Dit kan te maken hebben met onwetendheid, maar ook met opzet om de klant te misleiden. Ook zijn er verkopers die niet de juiste expertise hebben om de klant te voorzien van passend advies. Dit kan leiden tot miskopen en frustratie bij de klant.
Ontdek alles wat je moet weten over het kopen van de beste zonnepanelen
De top 10 ranking van de beste zonnepanelen is samengesteld op basis van een grondige analyse van verschillende factoren, waaronder kwaliteit van de zonnepanelen, betrouwbaarheid en bestaanszekerheid van het bedrijf erachter, Maar ook op duurzaamheid en claimbaarheid van de garantie. Hieronder wordt uitgelegd hoe elk van deze criteria heeft bijgedragen aan de rangschikking:
Kortom, hoewel zonnepanelen er aan de buitenkant vaak hetzelfde uitzien, is het cruciaal om aandacht te besteden aan de interne componenten en constructie van het paneel om de algehele kwaliteit en prestaties te beoordelen. Dit is voor consumenten bijna niet na te gaan. Dus hebben wij dat voor u uitgezocht. Investering in hoogwaardige materialen en fabricageprocessen kan resulteren in zonnepanelen met een langere levensduur, betere prestaties en hogere betrouwbaarheid.
Bij het kiezen van zonnepanelen is het belangrijk om naar het rendement en vermogen te kijken. Hoewel zonnepanelen met een hogere efficiëntie in eerste instantie in de aanschafprijs duurder kunnen zijn, produceren ze op de lange termijn meer energie, waardoor dit alsnog een betere investering is.
Investeer in zonnepanelen van gerenommeerde fabrikanten met een bewezen staat van dienst op het gebied van kwaliteit en betrouwbaarheid. Kijk niet alleen naar de duur van de garantie, maar controleer ook de garantievoorwaarden om ervoor te zorgen dat je investering gedekt is voor een lange periode. In de garantievoorwaarden kan je zien of ook de demontage- en herinstallatiekosten gedekt zijn. Deze kosten zijn vaak hoger dan het zonnepaneel zelf.
Let ook op de garantieverstrekker. Een garantie van 30 jaar van een producent uit China klinkt mooi, maar heeft in de praktijk een beperkte juridische waarde, omdat ze niet afdwingbaar zijn. Het heeft weinig zin wanneer de installateur na 5 jaar niet meer bestaat om zelf naar China te bellen om je garantie te claimen.
De installateur moet kunnen uitleggen welke garantievoorwaarden van toepassing zijn op de zonnepanelen. Dit omvat de duur van de garantie en wat er precies wordt gedekt, zoals productiefouten, vermogensgarantie en andere componenten zoals omvormers.
Het is belangrijk om te weten of de zonnepanelen van Europese of Chinese bedrijven afkomstig zijn. Europese bedrijven vallen juridisch onder het Europees recht, terwijl Chinese panelen die rechtstreeks worden geïmporteerd, juridisch lastig te claimen zijn in China.
Er zijn verschillende soorten zonnepanelen op de markt, waaronder monokristallijn, polykristallijn en dunne film panelen. Het belangrijkste verschil is glas-glas of glas-folie zonnepanelen. Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus onderzoek welk type het beste past bij jouw woning/kantoor en energiebehoeften. Een professionele installateur moet de verschillen goed kunnen onderbouwen. Zo is de kostprijs van een glas-glas zonnepaneel in vergelijking met een glas-folie zonnepaneel vaak hoger, maar levert een glas-glas zonnepaneel meer energie op gedurende de levensduur en is de kans minder groot op defecten.
Terugverdientijd en rendement op investering zijn beide overwegingen bij het kopen van zonnepanelen, maar ze benadrukken verschillende aspecten van de investering. Terugverdientijd is de periode die nodig is om de initiële investering terug te verdienen via besparingen op energierekeningen. Deze is van veel variabelen afhankelijk en minder van belang dan het rendement. Je kunt een systeem in een kortere tijd terugverdienen, omdat het goedkoper wordt aangeboden, echter een systeem met een hogere prijs kan een veel groter rendement opleveren vanwege betere kwaliteit (opbrengst, minder degradatie etc.)
Het rendement op investering richt zich op de totale winstgevendheid van de investering gedurende de levensduur van de zonnepanelen. Een kortere terugverdientijd lijkt soms aantrekkelijk, maar een hoger rendement op investering kan uiteindelijk meer financieel voordeel opleveren gedurende de levensduur van de zonnepanelen.
Het is belangrijk om te controleren of het merk van zonnepanelen wordt geproduceerd door een echte fabrikant. Sommige bedrijven kopen zonnepanelen in bij onbekende fabrikanten en verkopen ze vervolgens onder hun eigen merknaam, zonder dat de consument weet wie de werkelijke fabrikant is. Deze zonnepanelen, ook wel 'whitelabel' genoemd, zijn vaak goedkoper, maar hebben mogelijk lagere kwaliteit. Deze bedrijven die kant-en-klare zonnepanelen kopen en hun eigen merknaam erop plakken, hebben geen controle over het productieproces en voeren geen uitgebreide testen uit. Grondig onderzoek naar de daadwerkelijke producent en hun reputatie is essentieel bij het kiezen van zonnepanelen van hoge kwaliteit. Het is raadzaam om te kiezen voor merken die bekendstaan als grote, stabiele kwaliteit fabrikanten. Bekijk de top 10 beste zonnepanelen merken.
Zonnepanelen zijn een milieuvriendelijke energieoplossing, maar het is ook belangrijk om rekening te houden met de duurzaamheid van de zonnepanelen zelf. Kies voor panelen met een minimale ecologische voetafdruk en recyclebare materialen en panelen die zonder dwangarbeid zijn vervaardigd.
Het verschil in brandveiligheid van zonnepanelen kan afhangen van verschillende factoren, waaronder de kwaliteit van de panelen, de installatie en het gebruik van de juiste materialen. Daarnaast kunnen verschillende typen zonnepanelen ook verschillende veiligheidskenmerken hebben.
Alle zonnepanelen die op de markt worden verkocht, zijn getest op brandveiligheid. De mate waarin zonnepanelen brandwerend zijn, is alleen erg verschillend. Volgens de testnorm voor brandveiligheid, de IEC 61730-2 norm (UL 790), worden er drie niveaus van mate van brandwerendheid onderscheiden, brandklasse A, B en C. Hierbij zijn zonnepanelen gecertificeerd volgens brandklasse A het meest brandwerend en zonnepanelen volgens brandklasse C het minst brandwerend. Met de klasseringstests kan worden nagegaan hoe veilig het paneel is wanneer het bijvoorbeeld wordt blootgesteld aan brandend vuurwerk of een vonkende connector.
Vraag altijd het originele certificaat op. Veel fabrikanten geven aan dat ze brandklasse A gecertificeerd zijn, maar in de praktijk kan hiervoor geen officieel certificaat worden overhandigd. Energie Informatie is bezig om dit in kaart te brengen en fabrikanten te controleren op deze certificering.
Wanneer je investeert in zonnepanelen wil je dat deze ook bestand zijn tegen zware weersomstandigheden, zoals hagel. Er zijn grote verschillen in hagelbestendigheid van verschillende soorten zonnepanelen. Dit verschil wordt voornamelijk beïnvloed door factoren, zoals het materiaal van het zonnepaneel en de dikte van het glas. Zonnepanelen met dikker glas zijn over het algemeen beter bestand tegen hagelstenen van verschillende grootte en intensiteit. Daarom is het belangrijk om bij het kiezen van zonnepanelen rekening te houden met de klimatologische omstandigheden. Helaas neemt de intensiteit van de hagelstormen toe vanwege klimaatverandering.
Een standaard hageltest simuleert alleen hagelstenen met een diameter van 25 mm en een snelheid van 85 km/u. De betere fabrikanten pakken dit echter serieuzer aan. Zij testen met grote hagelstenen met een diameter van 45 mm en laten de stenen tegen het zonnepaneel botsen met een snelheid van 110 km/u.
Glas-glas zonnepanelen zijn in de basis beter bestand tegen hagel. De extra glaslaag aan de achterkant fungeert als een schild dat de interne componenten van het paneel beschermt tegen impactschade veroorzaakt door hagelstenen. Dit geldt alleen voor de dubbel glas zonnepanelen met minimaal 2 mm glas. Zonnepanelen met dunner glas zijn dit niet. Deze dunnere panelen worden gebruikt vanwege kostenbesparing en om panelen lichter te maken, maar zijn dus een stuk kwetsbaarder voor weersinvloeden.
Het is belangrijk dat het bedrijf achter de zonnepanelen betrouwbaar is en een goede staat van dienst heeft. Bedrijven met een lange geschiedenis in de zonne-energie-industrie en een bewezen staat van dienst worden als betrouwbaarder beschouwd.