De opkomst van zonnepanelen en thuisbatterijen is een doorbraak in de energietransitie. Niet alleen omdat ze bijdragen aan een schonere toekomst, maar ook omdat ze huishoudens de mogelijkheid geven om onafhankelijker te worden van grote energiebedrijven en fossiele brandstoffen. Toch zien we dat er een groeiende lobby is tegen...
Wel of geen thuisbatterij
In de wereld van duurzame energieoplossingen is de thuisaccu of thuisbatterij een begrip geworden. Het idee om zelf opgewekte energie op te slaan voor later gebruik klinkt verleidelijk – het biedt een vorm van onafhankelijkheid en kan helpen bij het verminderen van de energierekening. Een thuisbatterij kan een belangrijke bijdrage leveren aan de optimalisatie van uw rendement op zonnepanelen. Het is wel belangrijk om de verschillende mogelijkheden te onderzoeken, omdat deze niet altijd goed worden uitgelegd. Laten we eens kijken waarom.
De kosten van een thuisbatterij
Laten we eerlijk zijn, een thuisbatterij is niet goedkoop. De initiële investering voor het aanschaffen en installeren van een thuisbatterij kan behoorlijk hoog zijn. Hoewel de prijzen de afgelopen jaren zijn gedaald, kunnen ze nog steeds duizenden euro’s bedragen.
In Nederland hebben huiseigenaren nu nog de mogelijkheid om overtollige zelf opgewekte energie terug te leveren aan het elektriciteitsnet (salderen), wat resulteert in een vergoeding van de energieleverancier. Dit netinvoedingstarief ( salderen) kan aanzienlijk bijdragen aan het rendement van zonne-energiesystemen, waardoor de behoefte aan een thuisbatterij vermindert. Met de huidige terugleverkosten (heffingen ) zullen thuisbatterij een steeds belangrijkere functie gaan vervullen.
Gebruik thuisbatterij
Als je overweegt een thuisbatterij te gebruiken, zijn er verschillende mogelijkheden en verdienmodellen beschikbaar, maar niet allemaal kunnen ze worden gecombineerd tenzij de capaciteit en hiermee de investering enorm wordt verhoogd. Bijvoorbeeld, als je de batterij wilt gebruiken voor handel op de onbalansmarkt, zal een externe partij de batterij aansturen op basis van de onbalansprijs, wat invloed kan hebben op je eigen consumptie van zonne-energie. Wanneer meer mensen op de onbelansmarkt gaan handelen, treedt er ook weer een balans op, waardoor je veel minder gaat verdienen. dit vertellen de verkopers er vaak niet bij.
Een thuisbatterij stelt je in staat om de energie die je zelf opwekt met zonnepanelen, op te slaan voor later gebruik. Hierdoor kun je je zelfconsumptie aanzienlijk verhogen, voorkom je terugleverheffingen en word je minder afhankelijk van energiebedrijven en regelgeving van de overheid. Met deze optie heb je de meeste vrijheid en kun je combineren met een vast, variabel of dynamisch energiecontract.
Naast het verhogen van zelfconsumptie kun je met een slimme batterij ook laden uit het net wanneer er lage stroomprijzen zijn (bijvoorbeeld ’s nachts of wanneer er een overschot aan groene energie op het net is) en die energie te gebruiken wanneer de prijzen hoog zijn, kunt je je energierekening aanzienlijk verlagen. Dit dynamisch gebruik van de batterij helpt je om altijd van de meest voordelige stroomtarieven te profiteren, bijvoorbeeld in de winter wanneer de zon minder schijnt. Deze opties heeft niet met handelen te maken omdat je stroom niet verkoopt maar inzet voor eigen gebruik.
Back up ( noodstroomvoorziening)
Tot slot kan een thuisbatterij ook worden ingezet als noodstroomvoorziening. Dit is geen standaard optie in alle testbatterijen en hiervoor dient de meterkast te worden aangepast om een groep veilig te stellen. Raadpleeg hiervoor altijd een gespecialiseerde installateur. Als je de batterij wilt gebruiken als back-upvoorziening voor stroomuitval, moet je ervoor zorgen dat deze altijd vol is, wat conflicteert met het gebruik voor bijvoorbeeld handel op de uurprijs. Daarnaast bieden niet alle leveranciers deze optie en is dit niet een standaard optie. Het is dus belangrijk om eerst te bedenken wat je precies wilt doen met de batterij en deze te selecteren op basis van functionaliteit.
Ondanks dat al deze varianten mogelijk zijn en worden aangeboden adviseren wij om goed na te denken waarom en waarvoor je een thuisbatterij zou willen aanschaffen.
Opslag kan ook niet elektrisch
Een andere mogelijkheid voor huishoudens die meer zonnestroom opwekken dan gebruiken is energie opslaan in een warmwaterboiler. Deze kun je bijvoorbeeld voor je CV plaatsen. Energie die je overdag opwekt met je zonnepanelen, wil je kunnen opslaan voor als je ’s avonds thuis bent. Met een elektrische boiler sla je energie niet op als elektriciteit, maar in de vorm van warm water. Verschillende energiemanagers kun je hieraan koppelen. Bij een stroomoverschot gaat er een seintje naar een elektrische boiler. Die springt aan, en verbruikt precies zoveel elektriciteit als anders het net op zou gaan. Met het water dat wordt opgewarmd, kun je ’s avonds douchen. Hiermee bespaart een gemiddeld gezin 15 % op de gaskosten.
Hoewel een thuisbatterij aantrekkelijke voordelen biedt, is het belangrijk voor huiseigenaren om de financiële implicaties zorgvuldig af te wegen voordat ze tot aanschaf overgaan. Wanneer je eerst zoveel mogelijk hebt geoptimaliseerd met bijvoorbeeld een energiemanager kan een thuisbatterij een goede oplossing bieden om nog minder zonne- energie terug te leveren en ook in de wintermaanden profiteren van goedkopere energie.
Een aantal gerenommeerde fabrikanten die goede en veilige thuisbatterijen leveren waarmee je minder energie terug levert aan het net en hierdoor heffingen voorkomt en het rendement van je zonnepanelen verbetert zijn :
SMA
Batterijen en opslag De volgende stap voor zonnestroominstallaties | SMA Benelux (sma-benelux.com)
SMA Home Storage | SMA Benelux
Solarwatt & BMW
Thuisbatterij Battery Vision- zelf energie opslaan (solarwatt.nl)
Thuisbatterij Battery vision – zelf energie opslaan
SonneBatterie
Energievoorziening van de toekomst | sonnen
Victron Energy Victron Energy ESS thuisbatterij – Victron Energy
Sessy thuisbatterij
Sessy thuisbatterij: slim, onafhankelijk én uit Nederland.
Er zullen meer goede thuis batterijen op de markt zijn. De bovengenoemde zijn uitgebreid onderzocht op kwaliteit , veiligheid en reputatie van het bedrijf door onze experts. Komende tijd zullen we er meerdere onder de loep nemen.
Kies voor functionaliteit en goed advies en laat altijd de installateur die je kiest uitleggen waarom hij/zijn denkt dat dit de beste oplossing is voor je. Heb je daar een goed gevoel over, doen! meer lezen over de thuisbatterij: Het opkomende succes van thuisaccu’s: Veiligheid staat voorop – De beste zonnepanelen