Wat Installateurs je niet vertellen over de thuisbatterij: Slimme Tips voor het vergelijken van offertes. Als je overweegt om een thuisbatterij aan te schaffen, kan het vergelijken van offertes je helpen om de beste prijs/ kwaliteit te krijgen. Maar wees voorzichtig, want niet alle aanbiedingen zijn wat ze lijken....
thuisbatterij
Stekker batterijen verstandig of niet?
15/03/2025
Stekkerbatterijen verstandig of niet?
Vanwege toenemende terugleverkosten en het nieuws dat de terugleververgoeding voor zonne-energie flink lager uitvalt, zorgt voor een stijgende belangstelling van thuisbatterijen. Recent worden ook verschillende kleine batterijen gepromoot die je rechtstreeks in het stopcontact steekt. Toch is voorzichtigheid geboden.
Deze week werd bekend dat de eerste Nederlandse energieleverancier slechts een klein bedrag zal vergoeden voor teruggeleverde zonne-energie zodra de salderingsregeling stopt. Dit heeft geleid tot een zoektocht naar alternatieven om het financiële verlies te beperken. Verschillende Vergelijkingssites zien een duidelijke toename in de vraag naar thuisbatterijen waaronder ook bij energieinformatie.nl.
Een kleinere stekker -of professionele grotere thuisbatterij?
Een compacte thuisbatterij maakt het mogelijk om overdag opgewekte zonne-energie op te slaan en deze ’s avonds te gebruiken. Hierdoor kan een huishouden een groter deel van de eigen zonne-energie benutten, wat voordelig is zodra de terugleververgoeding daalt.
Momenteel gebruikt een gemiddeld gezin slechts 25 tot 30 procent van de opgewekte zonnestroom direct, terwijl de rest wordt teruggeleverd. Onder de huidige salderingsregeling is dat geen probleem, omdat opgewekte en verbruikte stroom tegen elkaar worden weggestreept. Maar na 2027 krijgen huishoudens slechts een fractie van de huidige vergoeding, terwijl ze voor ingekochte stroom de volle prijs blijven betalen.
Een stekkerbatterij is in veel gevallen niet de beste keuze voor het opslaan van energie in een PV-systeem (zonnepaneelsysteem) om verschillende redenen:
1. Beperkt vermogen en capaciteit
Stekkerbatterijen zijn vaak veel te klein in vergelijking met de energiebehoefte van een huishouden dat zonnepanelen heeft. De capaciteit van dergelijke batterijen is vaak beperkt, waardoor ze slechts een klein deel van de opgewekte zonne-energie kunnen opslaan. Dit betekent dat je niet voldoende energie kunt opslaan om bijvoorbeeld meerdere dagen zonder zonlicht door te komen, wat bij grotere batterijen wel het geval zou kunnen zijn.
Een professioneel geïnstalleerde thuisbatterij daarentegen is ontworpen voor een groter vermogen en kan beter worden afgestemd op het energieverbruik van je huis. Dit zorgt ervoor dat je de opgewekte energie optimaal kunt benutten, zelfs wanneer de zon niet schijnt.
2. Beveiliging en installatie
Een stekkerbatterij is vaak een kant-en-klare oplossing die je zelf kunt aansluiten. Dit kan het risico op onveilige situaties vergroten.
Een professionele thuisbatterij wordt doorgaans geïnstalleerd op een aparte groep en is goedgekeurd voor gebruik in combinatie met een PV-systeem. Een installateur kan ervoor zorgen dat de batterij correct wordt aangesloten, de juiste veiligheidsmaatregelen worden getroffen en dat het systeem optimaal functioneert.
3. Efficiëntie en levensduur
Stekkerbatterijen hebben vaak een lagere efficiëntie en een kortere levensduur in vergelijking met grotere, professionele batterijsystemen. Dit betekent dat ze op lange termijn minder kosteneffectief kunnen zijn, omdat je mogelijk sneller een vervangingsbatterij moet aanschaffen.
4. Schaling en flexibiliteit
Bij een professioneel geïnstalleerde thuisbatterij kun je rekening houden met de toekomstige uitbreiding van je zonnepanelen of het energieverbruik in je huis. Stekkerbatterijen bieden vaak weinig ruimte voor schaling. Een grotere batterij kan eenvoudig worden geïntegreerd met je huidige systeem en biedt meer flexibiliteit voor de toekomst.
Kortom, voor een efficiënte, veilige en toekomstbestendige oplossing is het vaak beter om te investeren in een professionele thuisbatterij die op een aparte groep wordt geïnstalleerd. Dit zorgt voor een hogere capaciteit, betere beveiliging en meer controle over het energieverbruik in je woning.
Het is toegestaan om maximaal 800 watt via een stopcontact terug te leveren, maar of dat altijd verstandig is, is een andere vraag. Sommige mensen zullen meerdere batterijen op één groep aansluiten, of een groepenkast gebruiken die overbelasting niet goed herkent. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren.”
Ons advies? Vermijd stekkerbatterijen en kies voor een installatie door een erkend vakman.