Illegale communicatieapparaten aangetroffen in Chinese omvormers en thuisbatterijen: een serieuze waarschuwing voor onze energiezekerheid De energietransitie biedt enorme kansen – maar brengt ook nieuwe risico’s met zich mee. Eén daarvan kwam deze week opnieuw scherp in beeld: illegale communicatieapparaten zijn aangetroffen in omvormers van Chinese makelij. De European Solar...
Illegale communicatieapparaten aangetroffen in Chinese omvormers en thuisbatterijen: een serieuze waarschuwing voor onze energiezekerheid
De energietransitie biedt enorme kansen – maar brengt ook nieuwe risico’s met zich mee. Eén daarvan kwam deze week opnieuw scherp in beeld: illegale communicatieapparaten zijn aangetroffen in omvormers van Chinese makelij. De European Solar Manufacturing Council (ESMC) luidt de noodklok en waarschuwt voor het gevaar van ongecontroleerde toegang tot kritieke Europese energie-infrastructuur.
Wat is er aan de hand?
Omvormers zijn de digitale hersenen van elke zonne-installatie. Deze heb je nodig voor je zonnepanelen maar zijn ook een onderdeel van je thuisbatterij. Ze zijn verbonden met het internet om netfuncties uit te voeren, prestaties te monitoren en te reageren op marktprijzen. Maar die online verbinding maakt ook op afstand ingrijpen mogelijk door de fabrikant – inclusief software-updates en systeemaanpassingen.
Vooral Chinese omvormer merken zoals Huawei en SunGrow en thuisbatterij producent Sigenergy domineren de Europese markt. In 2023 was 70% van de geïnstalleerde omvormers afkomstig van Chinese leveranciers. A
Volgens de ESMC is dit een groot en reëel cyberveiligheidsrisico. Eén van deze bedrijven is al uitgesloten van 5G-netwerken in meerdere landen en wordt in België onderzocht wegens corruptie.
Kijk goed naar de herkomst van het bedrijf
Als consument of installateur is het cruciaal om te letten op de herkomst van je batterij of omvormer. Veel bekende merken lijken neutraal, maar zijn dat niet:
-
Huawei en Sigenergy zijn van oorsprong Chinese bedrijven.
-
Enphase is een Amerikaans bedrijf.
-
SolarEdge is een Israëlisch merk.
Vraag jezelf af: wil je dat jouw gegevens worden opgeslagen en beheerd in China, de VS of Israël? En wie heeft dan controle over je systeem? Die vraag is vandaag relevanter dan ooit.
Cyberveiligheid gaat verder dan alleen omvormers
Ook thuisbatterijen en energieopslagsystemen zijn kwetsbaar. Zoals recent besproken in Solar Magazine, zijn vooral systemen die rechtstreeks uit China komen gevoeliger voor digitale aanvallen. De fysieke veiligheid van batterijen is belangrijk – maar cyberveiligheid is minstens zo essentieel.
Onze keuze: Europees, veilig en transparant
Veel Europese producenten maken weliswaar gebruik van hardware uit Azie, echter kiezen vanwege de veiligheid bewust voor een Europees Energy Management System (EMS). Deze producten worden in Europa ontwikkeld, met strikte normen voor gegevensbescherming en cyberveiligheid.
Wat betekent dit voor jou?
-
Meer zekerheid over wie toegang heeft tot jouw systeem
-
Betere controle over je data en energiemanagement
-
Minder zorgen over sabotage of digitale manipulatie
Tot slot
De energietransitie moet niet leiden tot digitale afhankelijkheid van landen met een onduidelijke cybersecuritycultuur. Kijk daarom goed naar de herkomst van de technologie die je in huis haalt.
Kies bewust. Kies veilig. Kies Europees.